АНОТАЦІЇ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ ВИПУСКНИКІВ МАГІСТРАТУРИ, 2018 рік
Захист робіт магістрів
за спеціальністю 181 "Харчові технології",
освітня програма "Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів" - 13.12.18 – 14.12.18
Початок захисту - 900, ауд. Б-411
Тема: Розробка технології виробництва пряно-ароматичних фруктових сиропів-соусів
Спеціальність: 181 "Харчові технології", освітня програма "Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів"
Випускник за ступенем (СВО) «Магістр»: Охотніченко
Артур Андрійович
Керівник: д.т.н., професор Безусов Анатолій Тимофійович
Відома технологія виробництва фруктових сиропів шляхом концентрування освітлених соків до концентрації сухих речовин 50-71 %. Консистенція таких сиропів залежить від вмісту в них сухих речовин.
Особливістю виробництва сиропів-соусів є створення потрібної консистенції за рахунок компонентів неосвітлених соусів, а саме пектинових речовин.
Встановлені параметри вилучення соку з плодів з високим вмістом в ньому пектинових речовин. Досліджено, що при вмісті сухих речовин 40 - 45 % у концентрованому соці, консистенція відповідає вимогам до соусів.
В якості пряно-ароматичної складової використовували імбир (коріння), меліса (сухі листя), м'ята.
Розроблена схема отримання екстрактів із ароматичної сировини. Рецептура та спосіб внесення екстрактів.
Технологічна схема виробництва сиропів-соусів, режими теплової стерилізації для скляної пляшки ємністю 250 см3.
Тема: Розробка технології виробництва фруктових консервів з зерновими хлібними добавками
Спеціальність: 181 "Харчові технології", освітня програма "Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів"
Випускник за ступенем (СВО) «Магістр»: Данілчук Віктор Валерійович
Керівник: д.т.н., професор Безусов Анатолій Тимофійович
З метою розширення асортименту та підвищення харчової цінності фруктових уварених з цукром консервів, в якості енергетичної складової використовували зернові, хлібні добавки.
Розроблена технологія фруктових джемів - персиковий, яблучний абрикосовий.
Розроблена рецептура нового консервованого продукту і суміші джему з тонкоподрібненими хлібними сухарями.
Науково - обгрунтовані режими теплової стерилізації для скляної тари ємністю 350 см3 .
Розрахована енергетична цінність нових консервованих продуктів.
Тема: Розробка технології фруктових і овочевих соків з підвищеною енергетичною цінністю
Спеціальність: 181 "Харчові технології", освітня програма "Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів"
Випускник за ступенем (СВО) «Магістр»: Іващук Анастасія Іванівна
Керівник: д.т.н., професор Верхівкер Яків Григорович
При виробництві фруктових і овочевих соків як правило не звертають уваги на енергетичну цінність кінцевого продукту, так як апріорі вважається, що до складу натуральних соків з плодоовочевої сировини входить необхідний для людини комплекс живильних речовин. Але комбінація різних соків у певній мірі збільшує енергетичну цінність кінцевого продукту.
Метою роботи є розробка технологічних прийомів виробництва комбінованих фруктових і овочевих соків з підвищеною енергетичною цінністю.Для досягнення поставленої мети в роботі вирішено наступні завдання:
- досліджено хіміко-технологічні властивості фруктових, ягідних та овочевих соків з різної сировини;
- досліджено вплив умов переробки сировини на енергетичну цінність кінцевого продукту;
- досліджено та науково обґрунтувати зміни показників якості соків при змішуванні соків з різної сировини;
- удосконалено технологію виробництва фруктових, ягідних та овочевих соків, оцінено зміну показників якості продуктів;
- вироблено дослідну партію і визначено економічний ефект від впровадження у виробництво запропонованої технології, опубліковано статтю та представлено усну доповідь на студентській конференції.
Тема: Розробка технології виробництва напоїв з ягідної сировини з використанням природних мінеральних вод
Спеціальність: 181 "Харчові технології", освітня програма "Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів"
Випускник за ступенем (СВО) «Магістр»: Іванова
Олеся Вікторівна
Керівник: д.т.н., професор Верхівкер Яків Григорович
В останній час все більшу популярність у споживачів знаходять напої на основі натуральних соків. Ці продукти мають не тільки достатньо високу енергетичну якість, а також сприяють усуненню спраги людини, особливо у літній період року. Крім того, на відміну від різних типів напоїв, ці продукти не спонукають до необхідності випивати більшу їх кількість і негативно не впливають на роботу організму людини. Для того, щоб збільшити асортимент такої корисної продукції й розроблено технологію виробництва напоїв з ягідної сировини з використанням природних мінеральних вод.
Метою роботи є розробка технологічних прийомів виробництва напоїв з ягідної сировини з використанням природних мінеральних вод. Для досягнення поставленої мети в роботі вирішено наступні завдання:
- досліджено хіміко-технологічні властивості ягідних соків з різної сировини;
- розроблено та обґрунтовано рецептури кінцевих продуктів;
- досліджено та науково обґрунтовано зміни показників якості напоїв з різної ягідної сировини;
- розроблено технологію виробництва напоїв з ягідної сировини з використанням природних мінеральних вод;
- вироблено дослідну партію і визначено економічний ефект від впровадження у виробництво запропонованої технології, опубліковано статтю за темою роботи.
Тема: Розробка технології консервованих продуктів із зізіфусу
Спеціальність: 181 "Харчові технології", освітня програма "Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів"
Випускник за ступенем (СВО) «Магістр»: Забранська
Катерина Олександрівна
Керівник: к.т.н., доцент Палвашова Ганна Ігорівна
Впровадження нових ідей в технології та відкриття корисних властивостей маловідомих плодів, сприяє розширенню асортименту консервованих продуктів.
Китайський фінік, унабі, жужуба чи український фінік - всі ці назви зізіфусу можна зустріти в літературі. Зізіфус містить до 30 % цукрів, 3,7 % жирних олій, до 2,7 % органічних кислот. Плоди володіють тонізуючими властивостями, що так необхідно для тривалого навантаження мозку. За вмістом вітаміну С зізіфус випереджає лимони, також в його складі присутній каротин, токоферол, тіамін і рибофлавін, флавоноїди.
Народні цілителі відносять зізіфус до найкориснішим лікарських рослин, його корисні властивості прирівнюють до властивостей женьшеню, елеутерококу.
Оскільки плоди зізіфусу ще не досліджено в повній мірі та немає консервованих продуктів на їх основі нами запропоновані нові види консервів із цих плодів.
Метою роботи є наукове обґрунтування розробки технології виробництва консервованих продуктів із зізіфусу. Для досягнення поставленої мети вирішені наступні завдання:
- на основі літературних і патентних джерел інформації розроблено технологію консервованих продуктів ( компотів та маринадів) на основі плодів зізіфусу;
- визначено хімічний склад свіжих та бланшованих плодів зізіфусу;
- визначено оптимальні параметри процесу бланшування;
- визначено фізико-хімічні та органолептичні характеристики консервованих продуктів із зізіфусу;
- розроблено рецептуру та нормативну документацію на виробництво консервованих продуктів;
- проведено патентування новації;
- розраховано основні техніко-економічні показники проекту та зроблені висновки щодо його доцільності.
Захист робіт магістрів
за спеціальністю 181 "Харчові технології",
освітня програма "Технології питної води» - 20.12.18 -21.12.18
Початок захисту - 1000, ауд. Дх-223
Тема: Удосконалення системи водопостачання кафе «Перлина» (с.Грушівка, Первомайський р-н, Миколаївська обл.)
Спеціальність: 181 «Харчові технології», освітня програма «Технології питної води»
Випускник за ступенем (СВО) «Магістр»: Допілко
Інна Олександрівна
Керівник: д.мед.н., професор Стрікаленко Тетяна Василівна
Кваліфікаційна робота містить результати апробації протягом 3 міс. удосконаленої системи водопостачання кафе «Перлина», що розташоване в с. Грушівка Первомайського району Миколаївської області. Наукове та практичне значення роботи полягає в тому, що запропонована технологія додаткового очищення води, що її використовують для питних потреб і приготування страв в кафе «Перлина», сприяла поліпшенню органолептичних та ряду фізико-хімічних показників якості води, що отримало позитивну оцінку співробітників і відвідувачів кафе, підвищило конкурентоздатність кафе.
Обґрунтована економічна ефективність запропонованої технології.
Результати виконаних досліджень обговорені на наукових двох конференціях. За результами досліджень надруковані тези доповіді .
Тема: Удосконалення системи водопостачання навчально-виробничої лабораторії ОНАХТ «Навчальний ресторан «112»
Спеціальність: 181 «Харчові технології», освітня програма «Технології питної води»
Випускник за ступенем (СВО) «Магістр»: Крівцов
Михайло Вікторович
Керівник: д.мед.н., професор Стрікаленко Тетяна Василівна
Кваліфікаційна робота містить результати науково-дослідної роботи, виконаної в лабораторії кафедри біоінженерії і води, по обґрунтуванню пропозицій для удосконалення системи водопостачання навчально-виробничої лабораторії ОНАХТ «Навчальний ресторан «112»
Наукове та практичне значення роботи полягає в тому, що запропонована технологія додаткового очищення води, що її використовують для питних потреб і приготування їжі в навчально-виробничій лабораторії ОНАХТ «Навчальний ресторан «112», має поліпшити органолептичні та деякі фізико-хімічні показники якості питної води та приготованих в ресторані страв, що сприятиме підвищенню конкурентоздатності продукції ресторану.
Обґрунтована економічна ефективність запропонованої технології.
Результати виконаних досліджень обговорені на наукових двох конференціях. За результами досліджень надруковані тези доповіді.
Тема: Розробка технології водопідготовки для виробництва енобарвників
Спеціальність: 181 «Харчові технології», освітня програма «Технології питної води»
Випускник за ступенем (СВО) «Магістр»: Коханська
Ангеліна Василівна
Керівник: д.т.н., с.н.с. Коваленко Олена Олександрівна
Одним з продуктів комплексної переробки відходів, що утворюються при виробництві виноградного вина чи соку, є енобарвник. Відомі технології отримання такого продукту у вигляді рідкого концентрату, сиропу чи сухого порошку. Основним технологічним процесом виробництва енобарвників є екстрагування вичавок чи гребенів водою. Якість енобарвників визначає вміст в них поліфенольних речовин. Для отримання енобарвника високої якості важливо щоб вода для екстрагування була не лише питної якості, а і не містила домішок, які в процесі хімічної взаємодії з поліфенольними речовинами призведуть до їх втрати. Слід зазначити, що спеціальних вимог до якості води у виробництві енобарвників не розроблено.
Метою роботи є дослідження впливу вмісту різних домішок води на якість енобарника та розробка технології покращення якості води для його виробництва. В ході виконання роботи вирішені наступні завдання:
- вивчено сучасні технології отримання енобарвників та технології водопідготовки, що використовуються на таких виробництвах;
- досліджено вплив рН і мінералізації води, вмісту солей жорсткості на зміну вмісту поліфенольних речовин в екстрактах на основі відходів переробки винограду;
- розроблено технологічну схему та здійснено вибір необхідного технологічного обладнання;
- визначено показники економічної ефективності запропонованої технології покращення якості води для виробництва енобарвників.
Тема: Розробка сорбенту з відходів переробки винограду для очищення стічних вод
Спеціальність: 181 «Харчові технології», освітня програма «Технології питної води»
Випускник за ступенем (СВО) «Магістр»: Федоренко
Володимир Дмитрович
Керівник: д.т.н., с.н.с. Коваленко Олена Олександрівна
При переробці винограду утворюється значна кількість відходів. І кількість, і хімічний склад відходів залежить від сорту винограду та технології його перероблення. Характерними для таких відходів є вміст в них целюлози, геміцелюлози, пектинових, дубильних і мінеральних речовин. Завдяки цим речовинам відходи переробки винограду є перспективною сировиною для виробництва сорбентів для вилучення із стічних вод речовин різної природи.
Метою роботи є розробка технології сорбційного матеріалу, отриманого із відходів переробки винограду, і призначеного для очищення стічних вод. Для досягнення цієї мети в роботі вирішені наступні завдання:
- вивчено сучасні технології отримання сорбційних матеріалів для очищення стічних вод;
- з використанням модельних розчинів досліджено кінетику вилучення важких металів сорбційними матеріалами;
- обґрунтовано технологічну схему виробництва сорбенту, призначеного для очищення стічних вод, та здійснено вибір необхідного обладнання;
- визначено економічні показники запропонованої технології.